fbpx

Maak thuis de Testa Rossi-pizza

ZO MAAK JE THUIS DE PERFECTE TESTA ROSSI- PIZZA
Er zijn tal van manieren om thuis pizza te maken, van een kant-en-klare bodem tot helemaal zelfgemaakt. Leuk is het zeker en je eet je zelfgemaakte pizza met smaak op. Toch lijkt een pizza van de Italiaan altijd net dat tikje lekkerder, en daar moet je geen uren voor in de keuken staan. Wij leggen je hier uit hoe onze pizzaiolo Ramon de perfecte pizza bakt – én hoe jij thuis zelf zo’n knapperig meesterwerk uit de oven kan halen.

ALLEEN DE ALLERBESTE INGREDIËNTEN
Los van het arbeidsintensieve deeg is pizza van oudsher een heel eenvoudig gerecht. Het verschil kan je maken door hem enkel te beleggen met ingrediënten van topkwaliteit. Bij Testa Rossi maken we de tomatensaus van de sappigste tomaten uit Italië, volgens ons vaste recept. Ook alle andere ingrediënten en toppings zijn kraakvers en van de beste kwaliteit, denk aan heerlijke Italiaanse prosciutto en kazen.

Als je kaas zegt, denk je natuurlijk meteen aan mozarella. Op een traditionele pizza gaat niet om het even welke mozarella die je uit het supermarkschap vist. In de Napoletaanse traditie wordt gewerkt met mozarella fior di latte, het ‘bloempje van de melk’. Die heeft een romige en minder droge consistentie dan gewone mozarella en een meer uitgesproken smaak. Kan je hem al proeven, die pizza margherita met een smaakvolle, smeuïge laag kaas op elke punt?

HET DEEG VAN DE PIZZA
We zeiden het al: het deeg is het moeilijkste aspect van een pizza. Als je besluit om zelf je deeg te maken begint alles bij de juiste bloem. Pizzaiolo’s gebruiken in principe de ultrafijn gemalen tipo 00-bloem, omdat die precies de juiste smaak en elasticiteit aan het deeg geeft. Dit type bloem zorgt er samen met de gist voor dat het deeg zo goed mogelijk kan rijzen. Dat duurt trouwens niet zomaar een uurtje: pas na 24 uur van rijzen en rusten is ons pizzadeeg klaar om de oven in te gaan. Als je het goed wilt doen moet je dus al een dag op voorhand aan je pizza beginnen.

DE PIZZA GAAT DE OVEN IN
Als je deeg klaar is en je alle ingrediënten hebt verzameld, is het tijd om de pizza te bakken. Een echte pizzaoven (of die nu houtgestookt of elektrisch is) wordt 300 tot 400 graden heet. Dat zijn temperaturen die de meeste gewone ovens niet halen.

Daarnaast heeft een pizzaoven een draaiende schijf waar de ongebakken pizza door de pizzabakker zwierig op geschoven wordt. De schijf draait rond in de hete oven en zo wordt de pizza aan alle kanten perfect gebakken. Dat gebeurt op een paar minuten, zodat de bodem snel knapperig wordt en de mozarella heerlijk smelt, maar niet bruin wordt.

ZELF JE TESTA ROSSI-PIZZA BAKKEN
Een pizza maken lijkt dus gemakkelijk, maar is dat niet. Er kruipt veel tijd en je moet over de juiste ingrediënten en materialen beschikken. Om toch zo’n perfecte knapperig gebakken pizza uit de oven te halen, kan je bij ons je
pizza “pre cotto” bestellen om mee te nemen. Dat wil zeggen dat je pizza bij ons twee minuten in de oven gaat en dat jij ’m thuis verder bakt. Heel gemakkelijk en net zo lekker als bij Testa Rossi. De koude ingrediënten zoals rucola krijg je apart mee. Zo’n voorgebakken pizza kan je zelfs invriezen, ideaal als je in de loop van de week zin hebt in een puntje Italiaans plezier.

Hoe bak je de pizza thuis verder? Verwarm de oven tot maximumtemperatuur (dat verschilt van oven tot oven). Wanneer de oven heet is, gaat de pizza er 2 à 3 minuutjes in. Een pizza is klaar wanneer de korst bruin kleurt. Als de pizza pre cotto is dan is het korstje wit. Neem alvast een glaasje wijn terwijl je pizza aan het bakken is, buon appetito!

Honger gekregen? Bestel nu onze pizza’s en pasta’s →

 

Sharing is caring!

Tafel boeken