fbpx

Klinken met Italiaanse bubbels: prosecco kan altijd

Op speciale gelegenheden halen wij Belgen al eens een fles champagne boven, waarna de kurk met veel bombarie van de fles wordt geknald. Een Italiaan daarentegen, heeft geen bijzonder moment nodig om te kunnen genieten van een glas bubbels: een frisse prosecco smaakt net zo goed op een doordeweekse dinsdag.

Prosecco is in essentie een schuimwijn die gemaakt wordt in een aantal beschermde provincies in de Noord-Italiaanse regio’s Veneto en Friuli, van de Glera-druif. Lange tijd had prosecco de reputatie om van mindere kwaliteit te zijn. De naam werd al te snel op het etiket van eender welke Italiaanse mousserende wijn gezet. De laatste jaren is de waardering voor de zachte, licht fruitige schuimwijn alleen maar toegenomen en dat heeft niet in het minst te maken met de bescherming van de naam. In 2009 werd er een DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) en een DOC-status (Denominazione di Origine Controllata) toegekend aan prosecco. Sindsdien kan je er meestal wel zeker van zijn dat je een lékkere prosecco krijgt, en geen mierzoet drankje uit Italië dat toevallig ook bubbels bevat.

De smaak van prosecco

Wie prosecco zegt, zegt fris en fruitig. Toch is een prosecco niet noodzakelijk een zoet drankje. Er zijn verschillende stijlen, van droog tot volop fruitig. Elke prosecco heeft zijn eigen nuances. Wat ze wel allemaal gemeen hebben is dat ze jong gedronken worden. Waar champagne bijvoorbeeld lange tijd moet vergisten op fles, kan je prosecco sneller schenken. Dat maakt de schuimwijn fris, licht en levendig. Veel mensen weten ‘m net daarom te waarderen: hij smaakt wat milder dan brute champagne of cava en kan op elk moment. Een coupe champagne zal je misschien niet iedere dag drinken, dat blijft iets voor speciale gelegenheden. Een prosecco’tje als aperitief op een doordeweekse dinsdag, daar kijkt dan weer niemand van op.

Prosecco is overigens een goeie basis voor verfrissende zomerse cocktails zoals een Aperol Spritz, een Hugo of een Bellini. Zin om er zo eentje te komen drinken op ons terras? Reserveer dan je tafeltje via onze website. Je kan zelf een lekkere prosecco komen kiezen uit ons uitgebreide wijnaanbod. 

Reserveer een een tafeltje

Sharing is caring!

Tafel boeken