fbpx

Aperitieven op z’n Italiaans: alles over aperitivo en antipasti

Tussen zeven en negen uur ’s avonds lopen de bars in Italië vol. Vriendengroepen, geliefden of collega’s schuiven aan voor een drankje met een paar kleine snacks om de avond in te zetten. Wie al in Italië op vakantie ging is waarschijnlijk welvertrouwd met deze traditie, de aperitivo, en de snacks die geserveerd worden: antipasti.

De basis van een aperitivo is je drankje. Klassieke opties zijn een frisse witte wijn of een bitterzoet aperitief als Aperol Spritz of Campari soda. Een goede prosecco kan natuurlijk ook, en wie liever geen alcohol drinkt heeft een goeie metgezel aan de kruidige Crodino met z’n herkenbare oranje kleur. Vaak betaal je op het tijdstip van de aperitivo iets meer voor een drankje – zo tussen de 7 en de 10 euro – en mag je daar dan wat hapjes bij kiezen.

Die hapjes bestaan uit kleine, lichte gerechtjes, meestal om te delen. Net als de Mediterrane mezze en de Spaanse tapas bestaat er een grote verscheidenheid aan antipasti. Denk bijvoorbeeld aan vleeswaren als prosciutto, salami, bresaola, mortadella en lardo, aan kazen als (buffel-) mozzarella, scamorza en gorgonzola, aan olijven, foccacia en ansjovis. Ook tapenades, pastasalades, stukjes pizza, artisjokken, zeevruchten, polenta, quiches en groenten kunnen deel uitmaken van het aperitivo-buffet.

Een aperitivo is geen diner

In veel bars waar een aperitivo wordt aangeboden mag je zelf een bordje nemen en opscheppen aan het buffet. De verleiding om alles te proberen is groot, maar dit is niet het moment om gulzig te zijn: wie met een al te grote stapel op z’n bordje terugkeert naar zijn plek zal meteen herkend worden als toerist. Een aperitivo is immers geen vervanging voor het diner, maar een moment om nog even te ontspannen na het werk en de eetlust op gang te brengen voor het eigenlijke avondeten.

Antipasti hebben overigens ook een functie: door de verschillende smaken worden je smaakpapillen al wat geprikkeld, zodat je nog meer zin krijgt in wat je later op de avond voorgeschoteld zal krijgen.

Antipasti op restaurant

In restaurants zal zelden een aperitivo-buffet georganiseerd worden, maar zowel in la bella Italia als in Italiaanse restaurants in de rest van de wereld is het de traditie om te starten met wat antipasti. Letterlijk betekent dat woord trouwens ‘voor de maaltijd’ en misschien is dit wel het fijnste aan een avond op restaurant:  dat moment om samen met je gezelschap al te genieten van een aperitief en wat hapjes terwijl de koks in de weer gaan met je hoofdgerecht.

Ook bij Testa Rossi houden we van dat moment waarop de avond wordt ingezet. Een paar klassieke antipasti die je op onze kaart vindt zijn fijne ambachtelijke vleeswaren, burrata en overheerlijke bruschetta. Kom ze proeven bij ons, of bestel om mee te nemen en thuis met vrienden van je aperitivo te genieten!

Reserveer een een tafeltje

Sharing is caring!

Tafel boeken